Erikoisoluet – miksi ne ovat tutustumisen arvoisia oluen ystäville?

Monet oluen ystävät ovat tottuneita juomaan sitä yhtä omaa lempiolutta – ehkä sinäkin teet niin. Kun menet ostamaan olutta, saatat huomata kaupan hyllyllä myös erilaisia pulloja ja tölkkejä, mutta et oikein tiedä, millaista olutta ne sisältävät. Myös mediassa törmää erilaisiin erikoisolujen arvosteluihin, mutta kukaan ei oikeastaan kerro, miksi se oma lempiolut pitäisi siirtää syrjään ja kokeilla uutta?

Kerromme tässä artikkelissa siitä, miten erikoisoluiden maailmaan tutustuminen on sen arvoista, ja miksi omaa makumaailmaansa kannattaa avartaa oluiden osalta. Jos koet, että uusiin oluihin tutustumisen ohella haluaisit harkita laskutuspalvelujen uusimista, voit miettiä tutustumista esimerkiksi https://frilansfinans.fi kaltaiseen palveluun.

1. Älä hyppää heti kaikista villeimpään olueen

Jos perusoluet ovat makuusi, ja olet ensimmäistä kertaa kokeilemassa erikoisoluiden maailmaan astumista, ota kuitenkin ensimmäiset askeleet rauhallisesti. Voit esimerkiksi tutkia, onko omasta lempioluestasi valmistettu jotain muita versioita. Erilaisia versioita voivat olla esimerkiksi tumma olut, kesäolut tai jouluolut.

Jos et ole koskaan maistanut esimerkiksi tummaa olutta, siirry lempeästi tummien oluiden maailmaan. Jos tilaat pubista heti ensimmäisellä kerralla kaikista rikkaimman makuisen tumman oluen, saattaa kokeilusi tyssätä heti alkumetreillä. Jos nautit olutta pubissa tai baarissa, kannattaa baarimikon ammattitaitoa hyödyntää ja kysellä erilaisista vaihtoehdoista erikoisoluiden valikoimassa. Jos ostat kaupasta itsellesi olutta, monissa pakkauksissa on lisätietoa siitä, miltä olut pakkauksen sisällä maistuu.

2. Lue arvosteluja, kysy mielipiteitä, mene maistelutapahtumiin

Jos olet todella suuri oluen ystävä ja haluat sukeltaa syvemmälle yhden maailman suosituimman alkoholijuoman maailmaan, voit esimerkiksi osallistua erilaisille maistelukursseille. Kursseja löytyy erilaisia niin vasta-aloittelijoille kuin hieman jo tietävämmille harrastajille.

Jos olet suuntaamassa pubiin, kysy rohkeasti baarimikolta apua erikoisoluen valinnassa. Toisinaan baareissa ja pubeissa löytyy myös asiakkaita, jotka saattavat olla innokkaita kertomaan mielipiteitään ja auttamaan oluen valinnassa.

Netissä ja lehdissä löytyy paljon arvosteluja ja oppaita olujen maailmaan. Voit siis vaikka etsiä hakukoneesta sen oluen, johon haluat tutustua, ja lukea erilaisia arvosteluja eri valmistajien kyseisestä oluesta.

3. Tutustu eri olutlajeihin – erikoisoluet ovat muutakin kuin tummia oluita

Kuten monissa alkoholipitoisissa juomissa, myös oluista löytyy monenlaisia erilaisia lajeja. Varmaan tunnetuin tapa erotella oluita on jaotella ne arkisesti tummiin ja vaaleisiin, mutta sen lisäksi löytyy monia muitakin jaottelutapoja. Panimoliiton mukaan oluet lajitellaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Olutlajeja on satoja, mutta tunnetuimpia ovat esimerkiksi seuraavat:

Pintahiivaoluet

 • Ale (yleisnimitys pintahiivaoluelle)
 • Amber Ale
 • American Pale Ale eli APA
 • Bitter
 • English Pale Ale eli EPA
 • Golden Ale/Blond Ale
 • Imperial/Double IPA
 • India Pale Ale (IPA)
 • Sahti
 • Premium Bitter /ESB
 • Imperial Stout
 • Portteri eli porter
 • Stout
 • Amerikkalainen vehnäolut
 • Dunkel-Weizen
 • Hefe-Weizenbier

Pohjahiivaoluet

 • Tumma lager
 • Bock tai pukki
 • Dortmunder/Helles
 • Dunkel eli Münchener/Münchner
 • Eurooppalainen vahva lager eli European Strong Lager
 • Malt Liquor
 • Pilsener eli pils
 • Premium Lager
 • Pöytäoluet kuten ”kalja”
 • Ungespundetes bier (suodattamaton lager)
 • Vaalea lager
 • Vienna, Wienerbier
 • Zwickel/Keller/Landbier

Kaikista suosituin erilaisista olutlajeista on lager. Viime vuosina hyvin trendikkäitä oluita ovat olleet myös IPA ja APA-oluet sekä erilaiset porterit, jotka ovat erikoisoluista yleisesti ”helpoimpia”. Omat suosikkisi löydät vain tutustumalla ja maistamalla erilaisia erikoisoluita!

Leave a Reply