Rock-musiikkia Jerry Lee Lewisin tyylillä

Rock-maailma sai suru-uutisia 28. lokakuuta 2022, kun uutisoitiin, että rockin legendana pidetty Jerry Lee Lewis on menehtynyt. Jerry Lee Lewis oli kuollessaan 87-vuotias ja hän kuoli Desoto Countyssa Mississippissä vaimonsa vierellään. Ennen kuolemaansa Jerry Lee Lewis oli sairastellut, mutta oli tästä huolimatta toipunut halvauksesta, joka tapahtui 2019. Tutustumme tässä artikkelissa pähkinänkuoressa muutamaan mielenkiintoiseen faktaan Jerry Lee Lewisin rock-muusikon uran ja värikkään yksityiselämän varrelta. Aloitamme tutustumalla Lewisin esiintymisen tunnuspiirteisiin, minkä jälkeen kerromme siitä, kuinka itse John Lennon kunnioitti Lewisia heidän kohdattuaan toisensa. Lopuksi kerromme vielä Lewisin värikkäästä yksityiselämästä, josta ei valitettavasti puuttunut myöskään tragedioita.

Lewisin esiintymisen tunnuspiirteitä

Elvis Presleyn lisäksi Lewis oli yksi keskeisistä valkoihoisista rock-artisteista aika, jolloin rock otti ensiaskeleitaan. Hänen lempinimensä oli The Killer. Raju lavaesiintyminen oli hänelle tunnusomaista ja hän saattoi jopa sytyttää pianon palamaan kesken esityksen. Häntä pidetäänkin ensimmäisenä rock-muusikkona, jonka lavaesiintymisissä on käytetty pyrotekniikkaa. Myös hänen soittotyylinsä oli aggressiivista ja erottui joukosta.

Lewis oli erityisen arvostettu pianisti ja hänen musisointiaan pidetään tärkeänä rockmusiikin muotoutumiseen vaikuttaneena komponenttina 1950-luvun rockin maailmassa. Hänen pianon soittoaan on jopa verrattu Chuck Berryn kitaransoittoon.

Lewisin ja Lennonin kohtaaminen

Tiedetään, että Beatlesin tähti muusikko John Lennon arvosti Lewisiä suuresti. Kun John Lennon ja Lewis tapasivat Los Angelesissa yhden upean esityksen jälkeen, polvistui John Lennon Lewisin edessä ja suuteli tämän jalkoja. Voiko suurempaa kunnioituksen osoitusta edes olla, vieläpä henkilöltä, joka on itsekin arvostettu ja kunnioitettu muusikko – monen mielestä yksi alansa parhaista?

Yksityiselämä oli värikästä ja traagista

Jerry Lee Lewisin yksityiselämän voidaan sanoa olleen värikästä, mutta samaan aikaan myös traagista. Hän avioitui 1958 serkkunsa kanssa. Serkku oli tuolloin vain 13-vuotias. Yhteensä Lewis ehti olla naimisissa seitsemän eri naisen kanssa. Hänestä tuli leski kahdesti, eivätkä suuret tragediat loppuneet vielä tähän, sillä kaksi hänen lapsistaan kuoli erilaisissa onnettomuuksissa. Vaikka Jerry Lee Lewis niittikin menestystä rockin saralla, ei hän kuitenkaan saavuttanut täydellistä onnea yksityiselämänsä puolella. Yllättävän moni julkisuuden henkilö on valitettavasti joutunut kokemaan saman.

Leave a Reply